Fortidens minner i dagens landskap. Status for automatisk fredete kulturminner i Grong kommune, Nord-Trøndelag, 2010
Research report
Published version
View/ Open
Date
2011-03Metadata
Show full item recordCollections
- NIKU Tema [52]
- Publikasjoner fra CRIStin - NIKU [817]
Abstract
I denne rapporten beskrives omfanget av tap, samt skadene som er påført de automatisk fredete kulturminnene (fornminnene) i Grong kommune, Nord- Trøndelag i perioden 2005-2010.
Dette er den tredje kontrollregistreringen som er foretatt av fornminnene i Grong. På samme måte som tidligere er fornminnenes tilstand og endringer registrert. Det er også identifisert hvilke typer tiltak som har forårsaket skader og tap. Resultatet av undersøkelsen som omfattet 373 fornminner viser at i løpet av de siste fem årene er kun ett av fornminnene fjernet mens 26 er skadet. Det er virksomhet i forbindelse med jord- og februk som står for de fleste skadene og tapene. Dette var også den aktiviteten som hadde forårsaket mest ødeleggelse i periodene 1972-1999 og 1999-2005. Nesten 80 % av fornminnene ligger i produktiv skog og det har vært små arealbruksendringer der fornminnene ligger i løpet av den tiden som er gått mellom førstegangsregistreringen og frem til i dag. Det er imidlertid bare to fornminner som er skadet av maskiner som brukes ved hugst. Skogsdrift vil trolig være den største trusselen for fornminnene i Grong kommune i tiden som kommer.
Oppdraget er utført på bestilling av Riksantikvaren som ønsker en kartlegging av årsakene til at den registrerte kulturminnebestanden desimeres.