Fortidens minner i dagens landskap. Status for automatisk fredet kulturminner i Bømlo kommune, Hordaland 2013
Research report
Published version
View/ Open
Date
2014-03Metadata
Show full item recordCollections
- NIKU Tema [52]
- Publikasjoner fra CRIStin - NIKU [817]
Abstract
Rapporten beskriver omfanget av tap og skader påført 244 fornminner (automatisk fredete kulturminner) i Bømlo kommune, Hordaland i perioden 2008-2013. Kontrollregistreringene omfatter et utvalg av kulturminnene registrert i 1987 i forbindelse med utarbeidelse av Økonomisk kartverk for Bømlo. Kulturminnenes tilstand, arealbruk i områdene kulturminnene ligger i og kartfestingens kvalitet er dokumentert. I de tilfeller der de kontrollerte kulturminnene er skadet eller fjernet, er det også identifisert hvilke tiltak som har forårsaket dette. Registreringen er utført i henhold til Norsk Standard; «NS 9450 Automatisk fredete fornminner. Registrering av tap og skade. Norsk Standard 1. utgave».
Bømlo kommune ble kontrollregistrert for første gang i 2003, for andre gang i 2008 og tredje gang i 2013. De periodiske kontrollregistreringene gjør det mulig å se endringer i fornminne-, arealbruks- og trusselbilde over en periode på 26 år (1987-2013). Resultatene fra 2013 viser at det i løpet av perioden 2008-2013 ikke er noen fornminner som er tapt, men 8 er skadet.
Aktiviteter i forbindelse med hus, hage og fritid var den viktigste årsak til skade på fornminner. På grunn av omlegginger i jordbruket, er antall beitedyr gått sterkt tilbake. Dette medfører en sterk gjengroing av utmarka noe som også fører til at fornminnene er vanskelig å oppdage. Mer enn 80 % av fornminnene i Bømlo ligger i utmarksområder og derfor vil gjengroing trolig være den største trusselen mot fornminner i fremtiden.
Oppdraget er utført på bestilling av Riksantikvaren som ønsker en kartlegging av årsakene til at den registrerte kulturminnebestanden (reduksjon av antall fornminner som følge av tap og skade).