Visuell innvirkning på kulturminner og kulturmiljøer. En studie med utgangspunkt i vindparkutbygging på Lista.
Research report
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2561379Utgivelsesdato
2009Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NIKU Rapport [297]
Sammendrag
I denne rapporten presenteres resultater fra undersøkelsen ”Visuell innvirkning på kulturminner og kulturmiljøer. En studie med utgangspunkt i vindparkutbygging på Lista”. Undersøkelsen inngår som en del av NIKUs strategiske instituttprogram CONtiniuty and Change – cultural environments and sustainable landscape development (CONSENSUS) som pågår i perioden 2006-2010.
Denne rapporten tar for seg en undersøkelse på Lista, der vi har sett nærmere på ulike aktørers oppfatning av landskap og kulturminner stilt opp mot en planlagt vindparketablering og konsekvensene av denne. Hovedmålet med undersøkelsen har vært å fremskaffe empirisk kunnskap om hvordan ulike interessegrupper vurderer visuell innvirkning på kulturminner og kulturmiljøer. Hvilke kulturminner og kulturmiljøer er viktige for dem? Hvordan opplever de at den planlagte vindparken vil virke inn på disse kulturminnene og kulturmiljøene? Har deres synspunkter blitt hørt i prosessen? Er det ulike vurderinger, for eksempel mellom ekspert og lekmann og mellom lokale og regionale/nasjonale myndigheter og aktører?
Vår begrensete undersøkelse har blant annet gitt nyttig kunnskap om hvordan historiske landskaper verdsettes lokalt. I forbindelse med debatten omkring Lista Vindpark er det et sprik mellom hvilke verdier som vektlegges og uttales fra de regionale myndighetene og hva som vektlegges lokalt. For miljøforvaltningen ligger en stor utfordring i å fange opp og håndtere lokale verdier og oppfatninger – i tråd med utfordringer og forventninger innenfor Den Europeiske Landskapskonvensjonen. Det ligger også en stor utfordring i å forvalte og vurdere landskap, og i denne sammenhengen, det historiske landskapet. Mens fylkeskommunen i sine uttalelser har lagt mest vekt på innvirkningen vindparken vil ha på bygdeborgene som finnes i og nær planområdet, så utgjør bygdeborgene bare en liten del av det andre lokale informanter har lagt vekt på. De er mer opptatt av trusselen i forhold til det historiske landskapet. Undersøkelsen viser derfor at problemfeltet er bredere og går utover det å bare handle om visuell innvirkning på kulturminner og kulturmiljøer, og har satt lys på flere viktige problemstillinger i tilknytning til landskap, planprosesser og KU-systemet.